Fietsersbond Provincie Limburg

Weblog van de provinciale vertegenwoordiger van de Fietsersbond in Limburg, Harrie Winteraeken.

Contact per e-mail: provlimburg@fietsersbond.nl
Harrie persoonlijk e-mailadres: hwinteraeken@hotmail.com (wordt meer gelezen).
telefoon thuis: 045 522 87 20
telefoon mobiel: 06 523 756 11


dinsdag 4 december 2018

Heroverweging infrastructurele projecten Provincie Limburg


Ten Esschen – Heerlen, 29 november 2018.

Aan het provinciale bestuur en de programmacommissie van de politieke partijen in Provinciale Staten.

cc. Gedeputeerde Eric Geurts

per e-mail.

Betreft: aanvullende aanbeveling fietsbeleid voor uw verkiezingsprogramma

Beste mensen,

Zoals u weet heb ik u twee maanden geleden namens de Fietsersbond Limburg een brief gestuurd waarin wij u aanbevelingen deden voor een goed fietsbeleid voor uw verkiezingsprogramma. Nu vragen wij uw aandacht voor het volgende:
Gedeputeerde Eric Geurts liet onlangs een lijst opstellen met 31 infrastructurele projecten waarvan hij van mening is dat deze herzien of heroverwogen moeten worden. Dit met de achterliggende gedachte dat ze tezamen erg veel provinciaal geld kosten en dat er waarschijnlijk bezuinigd (of fors meer geld voor begroot) moet worden. Besluitvorming door Provinciale Staten is pas na de verkiezingen gepland, waardoor de lijst ook onderwerp van de verkiezingen zelf wordt.

Op deze lijst van te herziene projecten staan er enkele die van groot belang zijn voor fietsers:
·         N595 Wittemer Allee (inclusief rotonde N278 en belangrijke schoolroute Wittem).
·         N598 De Hut – De Plank
·         Verbeteren spoorwegovergang  Vierpaardjes Venlo
·         Reconstructie en onderhoud fietspad N271 Mook
Een aantal andere projecten van de lijst is ook van belang voor fietsers omdat de verbetering van de fietsvoorzieningen erin wordt meegenomen.
Daarnaast heb ik vernomen dat het project ‘Fietsverbinding Heerlen (Welten) – Ubachsberg – Wijlre’ via de Daelsweg en de Vrakelbergerweg / Vijfbundersweg ook dreigt te stagneren omdat de Provincie Limburg hier onvoldoende prioriteit aan lijkt te geven.

Het Rijk maakte deze week bekend een behoorlijk bedrag te investeren in fietsmaatregelen. De meeste gemeentelijke coalities geven de fiets prioriteit. Dat is niet verwonderlijk gezien de voordelen ten aanzien van onder meer gezondheid, filedruk, klimaatdoelen, luchtkwaliteit.
Ik ga ervanuit dat uw partij ook de komende jaren voornemens is om het fietsgebruik in Limburg stevig te stimuleren. Ik verwijs u hierbij kortheidshalve naar mijn vorige brief voor de voordelen van een goed fietsbeleid en suggesties voor de concrete uitwerking daarvan. Ik verzoek u dan ook om bij uw aanstaande afwegingen prioriteit te geven aan deze voor de fietser van groot belang zijnde projecten. Daarbij geef ik u in overweging dat ze in verhouding veel minder geld kosten dan een groot deel van de andere projecten. Pragmatisch geredeneerd betekent dit dat het wegbezuinigen of op de lange baan schuiven van deze fietsprojecten voor de totale bezuinigingstaakstelling van weinig betekenis zal zijn.

Wij bedanken u bij voorbaat voor de aandacht en zijn altijd bereid om mee te denken bij discussies rond fietsbeleid en bij het opstellen van uw verkiezingsprogramma.

Met vriendelijke groeten,
namens de Fietsersbond Limburg,

Harrie Winteraeken
Provinciaal vertegenwoordiger Fietsersbond Limburg.

Ps.: deze brief is gebaseerd op berichtgeving in Dagblad De Limburger van vrijdag 23 november 2018 waarbij wij ervanuit zijn gegaan dat deze berichtgeving inhoudelijk correct is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten