Fietsersbond Provincie Limburg

Weblog van de provinciale vertegenwoordiger van de Fietsersbond in Limburg, Harrie Winteraeken.

Contact per e-mail: provlimburg@fietsersbond.nl
Harrie persoonlijk e-mailadres: hwinteraeken@hotmail.com (wordt meer gelezen).
telefoon thuis: 045 522 87 20
telefoon mobiel: 06 523 756 11


dinsdag 14 maart 2023

ChristenUnie en Partij voor de Dieren hebben goed programma voor de fietser.

 

Slechts twee partijen hebben het in Limburg goed voor met de fietser: Christen Unie en Partij voor de Dieren.

 

De ChristenUnie heeft van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Limburg de beste plannen voor de fietser, op enige afstand gevolgd door Partij voor de Dieren.

De Fietsersbond stelde tien punten op voor alle fietsers bij de Provinciale Statenverkiezingen: zie https://www.fietsersbond.nl/nieuws/tien-punten-voor-alle-fietsers-bij-de-provinciale-statenverkiezingen/. Samen met specifieke punten per provincie heb ik dit afgelopen najaar (wellicht aan de late kant) richting vrijwel alle partijprogrammacommissies in de provincies gestuurd. Deze top 10 is nu door het landelijk bureau van de Fietsersbond als uitgangspunt gebruikt om de verkiezingsprogramma's 2023-2027 met elkaar te vergelijken.

De belangrijkste punten zijn investeringen in doorfietsroutes, onderhoud van recreatieve fietspaden en de combinatie fiets en het openbaar vervoer.


Hoewel de Provincie Limburg het fietsgebruik wil aanmoedigen en fietsen aantrekkelijker wil maken, scoren alle Limburgse verkiezingsprogramma’s opvallend genoeg onder het landelijk gemiddelde. Geen van de partijen weet de score ‘uitstekend’ te behalen.

De beste score voor fietsvriendelijkheid voor de ChristenUnie is af te lezen aan de twee fietsers op de voorzijde van het verkiezingsprogramma. Fietsen (en wandelen) heeft volgens de ChristenUnie niet alleen een recreatieve functie, maar is steeds vaker de eerste keus voor verplaatsing of korte en middellange afstanden. Ook de Partij voor de Dieren wil dat voetgangers, fietsers en openbaar vervoer voorrang krijgen in de provincie. De provincie moet volgens de partij gebruik van innovatief vervoer zoals deelfietsen stimuleren.

De Partij van de Arbeid benadrukt dat Limburg vooral een wielerprovincie is en dat er als fietsprovincie nog veel te winnen valt. De PvdA legt de nadruk op meer bescherming voor schoolgaande fietsers en vraagt om aandacht voor toegenomen snelheidsverschillen tussen diverse typen fietsers. Lokaal Limburg wil dat er wordt doorgegaan met het daadwerkelijk aanleggen van snelle fietsverbindingen.

Opvallend is dat de scores per provincie en partij behoorlijk verschillen. Alleen de Partij voor de Dieren heeft met in alle provincies een score van 8 punten (van de maximaal 22) de verkiezingsprogramma’s landelijk afgestemd. Landelijk scoort de Christen Unie het beste met 144 punten, met in twee provincies een score van 21 (bijna maximaal). Tweede partij is GroenLinks met 134 punten. Daaropvolgend: 3. PvdA, 4. Partij voor de Dieren, 5. D66 en 6. CDA met een score (net) onder de 100. Opvallend is dat het fietsprogramma van GroenLinks in Limburg met 5 punten het slechts scoorde van alle GroenLinksprogramma’s in heel Nederland.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten