Fietsersbond Provincie Limburg

Weblog van de provinciale vertegenwoordigers van de Fietsersbond in Limburg, Rieneke van Zutphen en Harrie Winteraeken

Contact per e-mail voor beiden: provlimburg@fietsersbond.nl
Rieneke persoonlijk e-mailadres: cplvanz@ziggo.nl
Rieneke telefoonnummer 06 51 36 19 81
Harrie persoonlijk e-mailadres: hwinteraeken@hotmail.com. Harrie telefoon thuis: 045 522 87 20
Harrie telefoon mobiel: 06 523 756 11


zondag 11 maart 2012

Fietshelm bevordert veiligheid onvoldoende.

Onderzoek van de Fietsersbond heeft uitgewezen dat het dragen van een fietshelm niet de veiligheid biedt, die veel mensen ervan verwachten. Dat is de boodschap die provinciaal vertegenwoordiger van de Fietsersbond in Limburg Jan Moors ook uitdraagt in een uitzending van TV Limburg op dinsdag 6 maart jl.
De Fietshelm biedt bij hogere valsnelheden dan 20 km/uur een aanvullende kans op hersenbeschadiging omdat de hersenen tegen de schedel worden gedrukt en de helm extra weerstand aan de schedel toevoegt. Als je met je hoofd vanuit stilstand op de grond valt, dan bereikt het al vaak een een valsnelheid van 20 km/uur. Als je rijdt of tegen een rijdend voertuig aanbotst, dan is de valsnelheid al snel groter. Dat geldt zeker ook bij mountainbikers en wielrenners.
Daarbij komt dat fietsers zich veiliger wanen met een helm op en zich dan ook risicovoller gedragen, met meer kan op ongelukken.
Kinderen hebben vaak het aanvullende probleem dat vanwege de groei hun helm niet de juiste grootte heeft, wat de bescherming doet afnemen. Als je de helm verplicht stelt, zoals in Duitsland het geval is, dan zullen ook veel ouders beslissen om de kinderen met de auto naar school te brengen, in plaats van ieder jaar een nieuwe helm te kopen.

De Fietsersbond pleit uitdrukkelijk voor andere maatregelen, bijvoorbeeld bij de inrichting van de infrastructuur en de fietsvoorzieningen, die het fietsen veiliger en aantrekkelijk maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten